Monday, May 21, 2012

Hemsöborna - Strindberg 100


Sverige firar August Strindbergs 100 års jubelium. I tre veckor visar STV serie "Hemsöborna". Det går även kolla serien på webben. På SVT hemsida kan man läsa:


Hemsöborna

En skärgårdsberättelse i tre delar av August Strindberg.
Del 1: Värmlänningen Carlsson kommer till Hemsö i Stockholms skärgård för att hjälpa Madam Flod att få ordning på gården. I rollerna: Allan Edwall, Sif Ruud, Sven Wollter, Hilding Gavle, Håkan Serner, m.fl.
Del 2: Carlsson blir herre på täppan men opposition saknas inte bland folket på Hemsö. Sommargästerna anländer och komplicerar tillvaron för Madam Flod, som till sin grämelse ser Carlsson lägga sig ut för sommargästernas piga. I rollerna: Allan Edwall, Sif Ruud, Sven Wollter, Hilding Gavle, Håkan Serner m.fl.
Del 3: Carlsson gifter sig med Madam Flod för pengarnas skull och får henne att skriva testamente till hans förmån. Men alla hans beräkningar går om intet och han själv blir borta i snöstormen på isen. I rollerna: Allan Edwall, Sif Ruud, Sven Wollter, Hilding Gavle, Håkan Serner, m.fl.

Den första delen kan man hitta på SVT hemsidan. I allafall i den här veckar går det att kolla online den första delen. Jag vet inte om de ska ha den kvar därefter.


"August Strindberg. Ett liv"

Av August Strindbergs liv finns också en TV serie med 6 delar från 1985. Idag är sista dagen att titta på den tredje delen från SVT online TV

Thommy Berggren som Strindberg i PO Enquists serie

I år är det hundra år sedan vår mångsidige nationalskald gick ur tiden. Som en del i Sveriges Televisions hyllningar visas PO Enquists dramaserie om August Strindbergs liv från 1985. Kjell Grede och Johan Bergenstråhle stod för regin och Thommy Berggren spelar titelrollen. I övriga roller ser vi bland andra Stina Ekblad, Gösta Bernhard och Tomas Bolme. Serien börjar med att August får sin första pjäs Mäster Olof refuserad och möter kärleken i Siri von Essen.
   
Jag kommer att ägna halva dagen till Strindberg i alla fall. Han är ju en av Sveriges mest kända kulturambassadörer i världen. Det finns mycket mer att läsa eller titta på av honom eller av honom. Kanske är det blogginlägg bara en början av en hel serie? Vi får se. 

No comments:

Post a Comment