Sunday, May 19, 2013

Nordsnakk:vardagssvenska på SkypeFinner har alltid haft svenska som tvång i skolan. Svenska är även rikspråk i Finnland för det finns några finnlandsvenskar som har haft mycket makt i Finnland i gamla tider.  Nu måste alla lära sig att tala svenska även om det är inte många som tycker i Finnland att det behövs, de bara fortsätter av en gammal vana. Bra tycker jag! När man har lärt sig svenska kan man nästan förstå alla andra nordiska språk på en gång. Varför inte då?

Det var teori. Om det kommer till praktiken då finns faktiskt inte såpas många finner jag har träffat som kan tala svenska. I dag hittade jag en nyhet om att de endå försöker att marknadsföra och öva vardagssvenska åtminstone vid Helsinkfors universitet. De har startat en tävling för att hitta de som bäst hjälper till för att finner ska börja tala bättre svenska.

Förra året var vinnaren Markus Södermalm. Han hade startat ett projekt som heter "Nordsnakk".  För mig iallafall låt det intressant.
– Idén med Nordsnakk är att samla personer som vill öva på sin svenska till ett gruppsamtal på Skype, berättar Söderman. 
På universitetets hemsida kan man läsa att "Nordsnakk startades ursprungligen som ett sätt för människor från olika nordiska länder att öva på att förstå varandra. Numer ordnas också helt svenskspråkiga gruppsamtal där finskspråkiga får öva på svenska." och att vem som helst kan vara med i samtal. De har en egen facebooksida om man vill hitta mera information om detta.
– Var och en kan själv välja om de pratar eller bara lyssnar, det finns absolut inget taltvång, säger Söderman. 
Jag tycker självklart att det är en bra ide och hoppas att det kommer att finnas mycket mera gratis online möjligheter i olika medier för alla som vill lära sig att tala och skriva på svenska i framtiden. Till exempel en global www.coursera.com kurs för att alla i världen som vill kan lära sig svenska bara så där utan vidare. Varför inte?

Vem vet kanske blir det en dag?

1 comment: