Wednesday, May 15, 2013

Olle Kjellins uttalstipsDet finns en facebook grupp som heter "Vi studerar svenska" som språklärare Olle Kjellin har startat. 

Jag ska dela inlägget Olle gjorde några dagar sedan.

Ett uttalstips: 

Ordet "inte" uttalas mycket sällan "inte" utan oftast "nte" i större delen av Sverige (men "ente" i Skåne; och "int" i delar av Norrland och som standard i Finland). Dvs ta bort (reducera) i-ljudet!

Jag kan inte komma --> "ja kante kommmmma"

många lika bokstäver här = långt, långt uttal


Det är inte så svårt --> "dente så svååååårt"

Har du inte läst läxan? --> "harunte lääääst läkkkkksan?" (eller "hadunte...")

Det kostar inte något --> "de kossssstarnte nåt / det kossssstante nåt"


Jämför särskilt följande två exempel:

Det är inte sant --> "dentesannnnnt"
Det är intressant --> "deintresannnnnt"

Om jag hör i-ljudet, så tror jag kanske att du säger F, eller blir osäker. Det är alltså säkrast att ta bort i-ljudet, om du menar E. 

Ofta är det avslutande e-ljudet också kraftigt reducerat, så det liknar nästan engelskans n't.  

Ibland är i stället t-ljudet reducerat, så det bara blir "ne" kvar. Jag har hört uttalet "vene", och det betyder alltså "jag vet inte"!! 


Olle har värkligen jobbat och vet vad som behövs för att lära sig tala svenska så att man vill bli förstådd. Tack Olle för din hjälp och allt det arbetet som du dela ut so generöst med alla intresserade! Om man vill lära sig andra språk, då är all hjälp man får väldigt nyttigt och välkommen.  1 comment:

  1. Tack Evelin för att du sprider budskapet vidare!
    En liten sak bara: Min mening ovan "Om jag hör i-ljudet, så tror jag kanske att du säger F, eller blir osäker. Det är alltså säkrast att ta bort i-ljudet, om du menar E" är ganska obegriplig. Men här menar jag "Om jag hör i-ljudet, så tror jag kanske att du säger exempel F, eller blir osäker. Det är alltså säkrast att ta bort i-ljudet, om du menar exempel E." Men exemplenas namn har försvunnit här i din blogg. Det ska vara:
    E) Det är inte sant --> "dentesannnnnt"
    F) Det är intressant --> "deintresannnnnt"

    ReplyDelete