Friday, April 1, 2011

Lättlästa böcker på nätet

Jag tror att en bra början för att lära sig svenska språket (eller vilket språk som helst) är att börja lyssna lätt lästa texter. Man behöver lyssna och läsa samtitigt. Det är bäst, för då lär du dig att skriva och förstå tal samtitigt, så det går fort att lära sig språket. Det tog mig ett halv år bara...

Hur kan man hitta lättlästa böcker? Var finns de? På biblioteket finns några att låna gratis. Det gjorde jag väldigt ofta i början. Men man kan också köpa dem på bokaffärer eller från nätbutiker.

Det finns även en special centrum som utveckar såna böcker för nybörjare eller till andra människor som har problem med svenskan. titta på Centrum för lättläst. Det är mycket mer än bara böcker, de erbjuder till och med nyheter, radioprogramm och andra tjänster.

I dag är det 25 % av Sveriges befolkning som kan behöva enklare texter - främjar Centrum för lättläst. Så känns som att vi inte är ensamma med det problemet :)... det är bra att veta eller hur?

Vilka böcker kan man rekomendera? Jag har ju läst mest av vad finns på Södertälje stadsbibloteket...

· Glasfåglarna av Elsie Johansson,
återberättad till lättläst, finns även som ljudbok (har mer delar, jag tyckte väldigt mycket om det)

· Stolthet och fördom av Jane Austen,
återberättad till lättläst, finns även som ljudbok (den har jag älskat redan som barn och läst många gånger innan)

· Saltön av Viveka Lärn, återberättad till lättläst (den är en bra bok för att skratta, handlar om de äkta svenskarna. Den har mer delar och man kan även börja med vanlig version av boken för det är inte så komplicerade text alls)

· Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf,
återberättad till lättläst, finns även som ljudbok (det finns också som svensk film om det (färgade och svartvit) den svartvita gillade jag även mer)

· Greven av Monte-Cristo av Alexandre Dumas,
återberättad till lättläst i två delar (barndomsfavorit igen)

Lycka till! Allt information om ämnet är välkommen!

2 comments:

  1. Totally agree. Reading and reading, keep practising :) And music! Listening music affects other parts in the brain, so it's good for understanding, pronunciation and of course it's fun.

    ReplyDelete
  2. Thanks for the tips, Ellen. How is your linguistic studies going by the way?

    ReplyDelete